Sådan reagerer din hjerne, når du gamer inden sengetid

Hvad betyder det for din hjerne, når du gamer lige før sengetid? Få svaret i artiklen her.

Det er mere populært end nogensinde før at sidde placeret foran computeren i flere timer. Det skyldes blandt andet spiludbydernes intense konkurrence, hvorfor de konstant skal innovere deres produkter, så gamerne fortsætter med at spille. Dermed er der hele tiden nye spil, der skal afprøves, og der er altså ikke megen grund til at forlade kontorstolen. Endvidere er e-sport blevet så populært, at det bliver vist på landsdækkende tv-kanaler, hvor mange millioner af kroner er på højkant til hvert eneste event. Det har medført, at unge spiller mange timer om dagen for at jagte drømmen om en professionel tilværelse inden for gaming, men hvad kan det betyde for helbredet. I artiklen tager vi en tur ind i hjernen, og vi ser nærmere på, hvad gaming betyder for dig, når du eksempelvis spiller lige før sengetid.

Negative konsekvenser for din søvn

Flinders University i Australien har lavet en undersøgelse, hvor de fandt frem til at gaming lige før sengetid, kan have store konsekvenser for søvnen, hvilket kan resultere i en række følgesygdomme. Forsøget var bygget op om en række teenagedrenge, der spillede mellem 50-150 minutter inden sengetid. Resultatet endte med, at de unge mistede 27 minutters søvn, og faktisk lå de vågen hele 39 minutter længere end normalt, før det lykkes at falde til ro. Dette betød, at de i gennemsnit mistede 12 minutter af REM-søvnen, som kan være kritisk i den alder. REM-søvnen har stor indvirkning på hukommelsen, og i teenageårene er det vigtigere end nogensinde, at man har en sund hjerne, da netop skoleperioden skal danne grobund for det meste af ens voksenliv. Derudover kan nedsat søvn medvirke til en nedsat forbrænding, dårligere humør samt immunforsvar. At skulle sove godt og få den rette søvn er ikke lige til, men på denne hjemmeside kan du finde en masse hjælp og blive guidet på rette kurs, når det kommer til søvn. 

Det skal pointeres, at personerne der spillede omkring en time, ikke blev påvirket negativt i forhold til deres søvn. Endvidere er undersøgelsen baseret på voldelige computerspil, men effekten vil alt andet lige været tæt på identisk, hvis der var tale om mere rolige spil. Konklusionen er derfor, at man skal forsøge at holde gaming på et minimum inden sengetid, eller i hvert fald ikke hoppe direkte fra kontorstolen over til sengen.

Gaming har også positive indvirkninger

Det kan lyde skræmmende det hele, men hvis du blot holder igen med gaming inden sengetid, kan der være en række positive følgevirkninger ved det. Undersøgelser har påvist at gamere har nogle hjerneområder, som faktisk er større end dem, der ikke spiller computer. De tre områder hedder præfrontale cortex, højre hippocampus og cerebellum, og disse områder har indvirkning på vores finmotorik og navigation. Gamere vil alt andet lige være bedre til at koncentrere sig om arbejdsopgaver, ligesom de hurtigt vil kunne skifte fokus fra det ene til det andet uden at blive ufokuseret fra forstyrrende elementer, hvilket kan være gavnligt på både arbejdsmarkedet og i skolen.

Gaming er kommet for at blive, og så længe man forstår, hvad der kan være negativ samt positivt i den forbindelse, er det ikke en udvikling, vi skal frygte.