Guide: Den hurtigere vej til professionel gamer

Fra sidste års Epicenter i Samkt Petersborg, Rusland. Foto: Roman Kosolapov/Shutterstock.com

Har du ambitioner med din gaming? Vil du gerne forbedre dig, og drømmer du om at blive professionel. Så er du allerede et skridt ad vejen. Der er dog mange vejbump undervejs, men denne guide kan være med til at føre dig udenom dem, så de ikke stopper dig på vejen mod succes.

Denne guide er udarbejdet i samarbejde med Jeppe ’Haxxeren’ Jensen. Haxxeren var anerkendt som verdens bedste carry i Heroes Of Newerth. Efter lang tid på toppen stoppede han karrieren med en 2.plads til VM i Thailand for compleXITY.

Jeg spurgte ham om, hvad han ville sige til sit 17-årige selv, hvis han skulle speede sin egen udvikling hurtigere op med gode råd fra fremtiden. Her er, hvad han sagde:

Al fremgang her i livet foregår ved repetition. Jo flere gange, du har stået i en situation, jo hurtigere og mere effektivt kan du gøre, hvad den påkræver. I gaming kommer man ikke uden om den mængde tid, dedikation og træning man må afsætte, hvis man skal mestre for eksempel øje-hånd-kordination eller et spils fysik. Disse er ting, som kun kan udvikles personligt.

Dog er der aspekter af gaming, der kan udvikles blot ved indsigt. Et ekstra lille stykke viden, der fra dag til anden udløser en opgradering i dit spil. Disse områder af gaming befinder sig ofte i et mere utalt, abstrakt og flyvsk plan – og så bliver de overdøvet af glæden ved bare at spille løs, når de prøver at komme til sin ret. Det gode ved dem er, at de er universelle, og derfor kan anvendes til at blive god/bedre/bedst til alle typer spil, der findes.

Denne guide består af 3 dele, der hver har 3 råd, så du – uanset, hvad dit spil er – kan søge at forbedre dit niveau. Denne serie er lavet til gameren, der har god erfaring og passion inden for sit felt.  Ved at skære ind til benet af kerneemner, du skal fokusere på, speedes din udvikling urimeligt meget op.

Vi starter fra starten med de 3 første råd:

Råd nummer 1: Kontrollér din mentalitet

Har du nogensinde set Hank Moody, da han får stjålet sin bil?

Californication - Porsche robbery

For de uindviede: Hank Moody er en forfatter, der netop har skrevet en bog færdig. Bogen er skrevet på skrivemaskine, findes kun i ét eksemplar, og det er dét eksemplar, han kører rundt med i klippet, da han bliver røvet. De tager bilen, kører videre og tilbage står han – ingen bil, ingen penge og nu, heller ingen bog. Bemærk hans reaktion: Han tager en cigaret og begynder at gå hjem.

Det her er et livsmantra, som Buddha ville klappe i hænderne over. Hank Moody har lært, at livet gør alt muligt nederen mod dig, du ikke kan kontrollere.

Ting sker, og de er som regel uden for din kontrol. Lær at distancere dit ego fra disse ting. Lær at kigge på dem og ryste dem af dig. Ting kan ikke fucke med dig, hvis du i sandhed ikke er rørt af dem. Denne regel lyder som noget, der burde stå i en selvhjælpsbog, men jeg kan garantere, at de resterende råd er ligegyldige, hvis du er fanget i dine følelsers reaktioners vold. Rage er en ting, som kun skaber mere frustration, og det får alting til at spirallere negativt.

Når tingene ikke går din vej – dine mates failer på den ene, anden eller tredje måde, eller din ”modstander er heldig”, eller, eller, eller... – stop da omgående med at bruge tiden på at være vred, fornærmet, irriteret eller lignende. Brug i stedet for al tiden på at finde ud af, hvad du selv kunne have gjort bedre. Uanset, hvornår ting går galt i dit spil, kan jeg garantere dig, at hvis du vender blikket indad (demo/replay) i en situation, hvor tingene går galt, så vil du finde en fejl, du kunne have arbejdet på.

Sagen er dog den – du finder kun disse fejl, hvis du kan kontrollere din mentalitet, skubbe rage og pegefingre væk og være klar til at tage ansvar for tingenes fejlslagenhed.

Sådan kan du gøre:

Øv dig på at observere dig selv. Det er faktisk alt, du skal gøre. Når noget går galt, og vi mærker vreden stige i os, reagerer vi som regel uden at bemærke processen – vi bobler op, koger over, spytter noget galde ud, falder ned igen.

Du skal fokusere på bare at bemærke, når du er ved at være vred. Når du gør dette, giver det en plads til at træde væk fra identifikationen med vreden og faktisk stå udefra og kigge på den fremfor at føle den. Kig på, hvad der får dig til at miste kontrollen over dine følelser. Anerkend dine svagheder.  Lær at reagere med kærlighed på andres rage – ikke en ironisk ”omg you’re so good too <3 :x”-type kærlighed, men en oprigtig én.

Majoriteten af gamers derude er casual-toxic-gamers. Vær forskellen, der ikke lader et toxic mindset forpurre din positive stil.
At praktisere positiv kontrol af din mentalitet kræver træning, men langsomt, med tiden, vil det føles mere og mere naturligt... indtil det til slut er sådan, du tænker: Positivt.

Råd nummer 2: Tag ansvar

Hver eneste gang du bruger energi på at finde en grund til, at det ikke lykkedes for dig/teamet, spilder du din energi i samtlige tilfælde udover dét, hvor du analyserer dig selv. Begynd at tage ansvar for alt, der går galt. Hvorfor tabte du? Var det din mates skyld? Måske føler du sådan, men så længe, du føler sådan, sidder du fast. Det er ligemeget, om det er hans skyld – hvis du fortsætter med bare at fokusere på dig selv, kommer du til at overhale dén pågældende mates niveau lynhurtigt, og så er du videre.  

I 10/10 tilfælde tør jeg garantere, at der nok skal være en optimeringsmulighed for dine plays, når du kigger et replay igennem.

Sådan kan du gøre:

Hver gang, noget går galt, så kig på dig selv og tænk: ”hvad skulle jeg have gjort anderledes her?”

Sågar når det går godt, kan du med rette også spørge det samme. Pointen er: Stop med at pege fingre, hvis du vil blive bedre. Tag ansvar.

Gør det til en vane, at dine tanker altid starter med dig selv. Kombineret med et positivt mindset fra råd nummer1, er du allerede godt på vej til at have en gigantisk fordel over alle andre gamers derude, ganske simpelt fordi du kontrollerer din mentale tilgang.

Råd nummer 3: Vær villig til at fejle

Bliv komfortabel med at fejle. Will Smith sagde: ”Fail often. Fail hard. Fail early.” 

Michael Jordan sagde: ”Behind every good shooter there’s  a bad one who kept practicing.”

Michael Jordan. Verdens bedste basketballspillere. All time.

Alle succesfulde mennesker vil fortælle dig, at de går direkte imod fejl uden frygt. At frygte at fejle er at frygte at udvikle sig. Hvad får man ud af at undgå at fejle? Man beholder sit ego og man udsætter ikke sig selv for ubehageligt nederlag. Med andre ord: At undgå at fejle for at føle sig bedre, er som at pisse i bukserne for at holde varmen.

Du skal blive bedste venner med at fejle. Gør den samme ting om og om igen, konsekvent, til den sidder der. Ingen arrogance, ingen dom. Du er ikke dårlig, fordi du fejler – du er i processen til at blive fantastisk. Hvis du er villig til at gøre tingene om og om igen, mens du kigger indad og justerer løbende, så er du godt på vej. Konsekvent dedikation. Hold hovedet højt og bak ikke ud.

Sådan kan du gøre:

Find først dine fokuspunkter. I CS kunne det være en særlig smoke, i Rocket League et særligt skud, I FIFA en særlig finte, i Tekken en særlig kombo. Når du har lokaliseret, hvad du skal blive bedre til, afsæt da en forudbestemt tid – for eksempel 30 minutter – til kun at gøre dette.

Smid den samme flash 200 gange. Lav den samme finte 200 gange. Kør det hjernedødt, til den sidder der.  Dette kan være mindre sjovt at øve sig på, men efter at have gjort den samme ting til ukendelighed i practicemode, er det sjovt at se, hvor effektivt man kan eksekvere i realtime i et vigtigt game efterfølgende.